Tom Millers stordåd

Prolog: student noir

”Nästa Karlaplan.”

Stockholm. Sveriges huvudstad.

”Tänk på avståndet mellan vagn och plattform när du stiger av.”

Uppför rulltrappan. Fram med Google Maps.

”Fortsätt på Karlavägen i 500m.”

   Jag följer gatan, passerar Systembolaget och Coop, och kommer fram till Karlavägen 108. Glasdörrarna är stängda. Jag ringer Lina.

”Jag kommer ner och öppnar”, svarar hon.

En gång lekte jag med tanken att flytta till Stockholm, men det är som om den eviga ungdomens stad kallar på mig och håller kvar mig i sitt grepp. Därför är det lite surrealistiskt att stå utanför dörren till det universitet jag hade sökt till om det blivit Stockholm.

Efter ett tag öppnar Lina. Vi ger varandra en kram och går uppför två trappor till andra våningen. ”Jag och Anna hade tänkt att du skulle få återberätta allting som hände i oktober. Du får gärna fokusera på känslor och intryck.”

Jag ler. ”Jag har kommit på en bra titel för ett poddavsnitt”, säger jag.

Lina knappar in koden till JMK:s lokaler. ”Jaså, vadå?”, frågar hon.

”Tom Millers stordåd”, svarar jag.

Jag ser på Lina att hon gillar namnet. ”Ja, varför inte? Det är bra. Det märks att du också är journaliststudent.”

Vi kliver in i radiostudion som ligger längst in i JMK:s lokaler. Där väntar Anna vid den ena micken. ”Hej, Alice!”, säger hon och ger mig en kram.

”Jag måste erkänna att jag är lite nervös, i vanliga fall är jag den som intervjuar”, sa jag.

”Det här kommer gå bra”, säger Anna.

Inspelningen startar.

”Välkomna till true crime-podden: Vargtimmen med mig Lina.”

”Och mig Anna.”

”Idag har vi en mycket speciell gäst med oss i podden.”

”Det har vi verkligen, Lina. Tillsammans med privatdetektiv Tom Miller har Alice Granath avslöjat influencerskandaler, bekämpat galna botanister och stoppat svartspel på nationer. Ni kanske tycker det låter som en överdrift, men nu är hon här för att tala med oss om Uppsalas okända värld. Förbered er på en stor dos student noir.”

”Välkommen Alice!”

”Oj, vilken presentation. Tack!”

”Du kan väl berätta hur allting började.”

”Ni har säkert hört en hel del om min vän Tom Miller.”

”Ryktena om hans framgång har nått huvudstaden.”

”Kul att höra! Nu tänker jag berätta min historia om hur det gick till när vi – för snart en månad sen – löste tre fall på en vecka. Det var så här allting började…”

Fortsättning följer i det första fallet: en skandal i studentvärlden.

Martin Hammar