Den bättre av oss

December natten är mörk men inte särskilt kall. Kanske klimatet faktiskt blir varmare. Julen kommer garanterat bli snöfri. Allt det här tänker jag medan jag vrider mig om i sängen. Och fortsätter tänka: det är snart jul och sen nyår, sen fyller jag 22. Jag börjar bli gammal. Det känns som det var igår jag var 18. Tiden går bara fortare. Flera författare hade redan debuterat vid min ålder…

Fan det är hopplöst, även den här natten blir sömnlös. Om mina tankar bara för en sekund kunde stanna. Jag måste göra något annat. Inte längre kan jag i plågor ligga kvar i min säng. Mobilen är en bit bort på laddning. Klockan åtta imorgon tjuter den. Jag vet att det är en dålig idé att kolla på den. Det kommer förstöra min välbehövda nattsömn ännu mer. Men vad spelar det för roll om jag ändå inte kan sova?

Jag reser mig upp och hämtar mobilen. Drar ner funktionsgardinen och stänger av flygplansläget. Notiserna börjar dyka upp i en väldig fart. ”Godnatt sötis”, ”Sov gott bror”, ”Jävla pajas”. Kärlek och hat; mest kärlek. Livet är inte så tokigt ändå.

Vad mer kan jag göra med den här mackapären som inte ger för mycket intryck? För flashiga facebook-, insta- eller YouTube-grejer orkar jag inte med nu. Jag planerar ju fortfarande att sova i alla fall något i natt.

Q! Jag kan gå in på Q. Oj vad många nya alster han har publicerat. Det här blir bra. Jag läser alla. Det blir många intryck trots allt. Genuina, elegant skriva och lättlästa. Perfektion. Mina egna bleknar i jämförelse med hans. Han är den bättre av oss . Och jag; en jävla pajas.

Marcus Lagercrantz