Vi är fria slavar

Liberty!

”LIBERTY – SET ME FREE
IN THE RIVER I’M GOING TO DARKNESS
TO FIND MY WAY TO THE LIGHT
DON’T REGRET – FLAWS OF PAST
TAKE THE CHANCE TO RESTART
AND BE TRUE TO YOUR HEART
AND AGAIN YOU’LL HAVE… LIBERTY”

— Aquaria (Uirapuru)

Uirapuru, jag är fri. Ty jag kan köpa allt jag för stunden önskar. Konsumera det jag väljer att konsumera. Jag kan vara precis den jag vill vara. Om inte i mina egna ögon så åtminstone i andras. Jag bygger min fasad, ädelsten för ädelsten.

Uirapuru, jag är en samling smaragder. Ni bländas av dem och ni kryper. Sakta närmar ni er. För ni vet att om ni är i min innersta krets kanske ni en dag kan få smycka era kroppar med egna ädelstenar. Ni längtar redan. Ty jag fångar er uppmärksamhet tidigt, långt innan ni blivit mogna i sinnet.

Paradigmskiftet är långt borta ty världen är på min sida. HAHAHA. Er frihet och innovation har gjort er till slavar.

***

***

Aquarius, det är med tyngd i mitt hjärta som jag måste ge dig rätt i att vi med frihet har grävt dina sjöar och hav. De är överallt. Inte ens i våra hem är vi skonade från ditt mörka spegelvatten.

Emellertid tror jag inte av vi har gjort det av fri vilja. Nej, Aquarius det är du som förfört oss, visat oss falska spegelbilder av oss själv i dina bäckar. Du har tagit oss bakom ljusets kulisser och några av oss, tyvärr alldeles för många, styr i maskopi med dig. Du har tagit våra bästa och gjort dem till dina lakejer! Lurat dem, fått dem att tro att de har makt. När de egentligen är dina slavar.

Aquarius, du har lurat oss. Vi går frivilligt ner i ditt mörka spegelvatten sekunden vi blivit förälskade i våra falska spegelbilder. Vi ser oss själva i andra.

Pojkar ser i spegelbilden män som har allt. Rikedom reflekteras. Män ser andra män, lika gamla som dem själva men snyggare och framgångsrikare.

Flickor ser smala och vackra kvinnor med en sådan skönhet de drömmer om. Ner går de och ut de kommer trasiga.

Aquarius, säg mig, är figurerna vi ser i ditt spegelvatten verkligen lyckliga? Säg mig, är du lycklig? Har du någonsin läst en bok? Känner du dig hel?

Jag skall berätta en hemlighet för dig. När jag äter samma goda mat som du; sväljer jag den. Jag äter den inte lika ofta som du, men när jag äter den goda gör jag det inte enbart för njutnings skull, den gör mig också mätt. Jag säger inte att det är fel att njuta av den goda. Det är minst lika viktigt. Det är meningen att vi ska njuta men vi kan inte separera den godas två funktioner. De finns där för att verka i samklang.

Du, Aquarius, missbrukar den goda på två sätt. För det första äter du av den alldeles för ofta. Det är därför den för dig inte förblir god och hur mycket du än tuggar kommer du aldrig uppleva den så som jag.

För det andra separerar du den godas två funktioner och det måsta jag säga är det värsta. Du tuggar den goda likt mig men du låter inte den goda göra dig mätt. Du sväljer inte det du tuggar. Du spottar ut det så du kan tugga mer.

Jag finner inga ord för att beskriva en sådan illgärning. Du är en fasad. Jag förblindas inte av ditt yttre ty jag vet att ditt hjärta är urbalans och din olycka stor.

Tillskillnad från de andra du lurat ner i ditt spegelvatten var du själv, själva katalysatorn men jag tror du förlorat dig själv till din egna skapelse. Ty den var aldrig din, du satte bara igång processen men du förlorade dig själv sekunden spegelvattnet och sjöarna började leva sitt eget liv.

Du säger att vår frihet har skapat sjöarna. Jag vill likt dig leva i en fri värld men det är en paradox. Vår frihet gör oss till slavar nu när spegelvattnet flyter bland oss. Det har inte alltid varit så. Jag minns tiden före du satte igång processen. Då kunde vi hantera vår frihet. Friheten gjorde oss fria. Du ser, det är inte frihet som är problemet det är spegelvattnet.

Fast jag måste erkänna att när mina dagar är som mörkast brukar jag tänka att den enda lösningen är ett totalitärt förbud och det enda som kan bryta oss fria från dina och våra kedjor.

Ditt spegelvatten har hjärntvättat oss alla, dig med Aquarius! Det får oss att tro på orealistiska ideal. Vi vill bli älskade men ju längre vi stannar kvar i spegelvattnet krävs fler och fler smaragder och andra ädelstenar för att vi ska bli tillfredsställda. I slutändan känner vi oss aldrig älskade och uppskattade på riktigt

För i spegelvattnet blir vi produkter ägda av spegelvattnets lakajer. Vi är inte ens slavar vi är boskap som slaktar oss själva. Köttet vi säljer är falskt, ser rött ut men är blott en fasad. Spegelvattnet kommer aldrig se våra riktiga ansikten eller smaka på våra sanna smaker. Allt det som egentligen gör oss värdefulla och vackra.

Det är svårt att fly från spegelvattnet. Ty det är nu en del av vår värld som vi är beroende av. Vi kan inte skärma av oss från verkligheten eller fly tidens gång.

Förbud kanske är det som krävs. Fast ingen kommer tillåta det. Människor kommer fortsätta vilja få sina hjärnor bombade med lyckorus som försvinner lika fort som det kommer. Ty de kan repetera akten i oändlighet.

Aquarius, spegelvattnets mörker får mig att tveka på frihet. Frihet, hur kan det gått så långt att jag börjar tveka på frihet?

Jag, jag, jag.

Det är lustigt för när det går dåligt tycker människor synd om sig själva. Känner en nästintill sjuklig självömkan. De klagar på att världen är ond och att alla hatar dem.

Sen så fort det går bra är det enbart deras egen förtjänst. De blir kaxiga. De känner sig överlägsna andra. Deras hybris får dem att se ner på andra, ofta utan att de själva inser detta.

Självömkan och hybrisen har en sak gemensamt; båda är självcentrerande och egoistiska. Jag, jag, jag.

Aquarius om du känner igen dig, försök lämna spegelvattnet ett tag och istället vara tacksam över det du har. Sätt på lite jazz, tänd ett ljus och läs en bok.

Dina undersåtar borde göra detsamma. De behöver inte gå runt stressade och ständigt jämföra sig med andra som har allt och sträva efter ett orealistiskt ideal.

Jag lovar er alla, ni trasiga och olyckliga. Om ni börjar svälja det goda ni tuggar kommer det kännas bättre.

När ni sitter ensamma i era boningar; tänk att världen runt er står stilla. Inget kan påverka er. Ni är själva och ifred med era tankar. Det är ni som i slutändan väljer spegelvattnet. Välj bort det eller stanna åtminstone bara korta stunder innan ni förlorar er själva.

Det är frihet. Ni har friheten att välja. Än har jag inte förlorat hoppet.

Men så många vilsna. Det gör mig ledsen. Vägra spegelvattnet och läs stoikerna.

***

***
Uirapuru, dina ord går in genom ena örat och ut genom andra ty du har redan förlorat. HAHAHA.

Marcus Lagercrantz