Karl-Bertil stal från Postnord

Karl-Bertil Jonsson, 14 år, stal paket från Postnord som han på julafton delade ut till fattiga. Enligt pappan ska sonen ha inspirerats av Robin Hood.

Dagarna före jul stal 14-åriga Karl-Bertil Jonsson paket från Postnord där han arbetade extra. Den nordiska postoperatören Postnord, sparkar nu samtliga skolungdomar i åldrarna 14–18. För kollektivbestraffning är något företaget tror på.

Med ett kapat ratsit-konto kunde Karl-Bertil selektivt sortera ur paket genom att kolla upp mottagarnas månadslöner, Karl-Bertil stal bara från rika! Paketen som sorterades ur den reguljära posten lades i en separat säck som adresserades till Karl-Bertils hemadress.

Karl-Bertil beslutade sig att ta paket från Postnord eftersom han under julhandeln hade sett många fattiga gå in i varuhus och sorgset titta på alla leksaker som de inte kunde köpa till sina barn. Han tyckte synd om dem. Då kom han att tänka på sin stora idol – Robin Hood – han som stal från de rika och gav till de fattiga.

Karl-Bertil tyckte att de rika kunde avstå från sina paket och att de istället skulle gå till fattiga människor.

Så här säger Karl-Bertil i en intervju med mig:
– Tanken upprepade sig i mitt huvud, ta från de rika ge till de fattiga, ta från de rika ge till de fattiga. Det var så jag fattade mitt beslut!

På självaste julafton kom säcken fram. Hans pappan Tyko Jonsson tyckte synd om sin son eftersom han vi den tidpunkten trodde att säcken som skickades hem till familjen var paket som sonen inte hunnit sortera på postkontoret.

Karl-Bertil ska sedan ha tagit upp säcken till sitt rum, täckt över de vanliga adressetiketterna med egenhändigt utformade etiketter där han skrev ”God jul! Önskar en okänd välgörare!”.

Han ska enligt pappan ha inspirerats av sin idol Robin Hood och ville följa, vad som enligt honom själv var den laglösa rättvisans princip, att ”Ta från de rika och ge till de fattiga”. Karl-Bertil hittade även pappans tomtedräkt som han satte på sig.

Med pappans tomtedräkt och säcken med paketen satte sig Karl-Bertil i en taxi och åkte ut till en av Stockholms mindre välbärgade förorter. Väl i förorten började han sin julvandring där delade han ut paket till diverse olika uteliggare samt fattiga hushåll.

Karl-Bertil erkände senare på kvällen dådet för sina föräldrar. Pappan blev rasande och kallade sonen för kommunist.

Kommunism – betyder att staten äger det mesta och att vanligt folk inte får äga särskilt mycket.

Redan nästa dag, den 25 december, dagen efter julafton, tog pappan med sonen till de drabbade hushållen som inte fått sina paket. Där tvingad han sin son att be om ursäkt.

– Det var lätt att spåra från vilka Karl-Bertil hade tagit paket, eftersom historiken från ratsit fanns sparad, säger Tyko Jonsson.

Trots många drabbade var det ingen som tog illa upp eller gjorde någon polisanmälan. Karl-Bertil ska till och med ha fått applåder och komplimanger när han berättade vad han hade gjort med mottagarnas paket.

– Det var det finaste jag har hört, utbrast en högt uppsatt vicedirektör när Karl-Bertil berättade vad han hade gjort med hans paket.

  • Namn: Karl-Bertil Jonsson
  • Ålder: 14 år
  • Bor: Stockholm
  • Familj: Mamma, pappa och lillsyrra
  • Idol: Robin Hood

Karl-Bertils mamma och pappa tycker det är helt okej att Karl-Bertil intervjuas till artikeln.

Marcus Lagercrantz